Lighthouses of Croatia

Iskusi povijest svjetioničarstva

 

Savudrija

Prema dostupnim podacima i legendi, svjetionik Savudrija izgradio je 1818. godine grof Meternich namijenivši ga lijepoj hrvatskoj plemkinji u koju se zaljubio na jednom balu u Beču.

 

Sveti Ivan

Legenda kaže da je jedan mletački dužd po lošem vremenu plovio u smjeru Rovinja. Njegova je posada u posljednjem trenutku uočila opasne hridi Svetoga Ivana te promijenila rutu plovidbe.

 

Porer

Kako su graditelji Porera uopće uspjeli izgraditi ovaj svjetionik s obzirom na nestalnu ćud mora okolo njega? Mnoge su legende i antički ostaci skrivene u pješčanim nanosima njegova podmorja.

 

Veli Rat

Debeli zidovi svjetionika, u koje je kako kaže priča, umiješano i tisuće bjelanjaka od jaja, kako bi što bolje odolijevali soli i vjetrovima, osiguravaju hlad bez kojeg se ne može u ljetnim mjesecima.

 

Tajer

Kula svjetionika je kupljena u Francuskoj te je mjesecima sastavljana prije puštanja u rad. To je jedina željezna kula na Jadranu, a iz kreveta spavaće sobe se vidi u potpunosti. Svi prozori gledaju na more i na nebrojene kornatske otoke i otočiće.

 

Sveti Petar

Tko je i kada dao naziv ovome svjetioniku po svecu, prvom apostolu i mučeniku koji je čuvar i ključar rajskih vrata, ne zna se. No, ovaj prekrasni poluotok i svjetionik na njemu u punom smislu riječi izgledaju kao rajsko predvorje.

 

Pločica

Ukoliko imate mogućnost odabira sobe u svjetioniku, izaberite onu koja se nalazi u sjeveroistočnom uglu na prvom katu zgrade.

 

Struga

Jedna od nevjerojatnih, ali istinitih priča vezana je za ulov hlapa rekordnih dimenzija. Golemi rak težio je nešto manje od osamnaest kilograma, a ulovljen je mrežom krajem devetnaestog stoljeća.

 

Sušac

Sušac ima još jednu specifičnost u klisurama sjeverne obale gdje je priroda formirala morsko jezerce u koje se može doći ronjenjem kroz pećinu na petnaestak metara dubine.

 

Palagruža

Crkveni izvori bilježe kako je na Čistu srijedu 9. ožujka 1177. godine na Palagruži boravio papa Aleksandar III. Putujući sa svojom pomorskom flotom od deset galija, bio je zadivljen ljepotom arhipelaga i poželio se zaustaviti.

 
 

Sveti Andrija

Svjetionik je rasprodan za ovu sezonu.

Kontakt

Za sve informacije, molimo kontaktirajte Odjel za turizam u  Plovputu: